Nieuws updates ontvangen en bij blijven?
Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws binnen het Centre of Expertise for Sustainable & Circular Transitions? Schrijf je dan in en ontvang onze nieuwsbrief.
Het is een van de grote vraagstukken van onze tijd: hoe kunnen we beter met onze grondstoffen omgaan, zodat we de aarde niet uitputten, onze leefomgeving niet vervuilen en het voortbestaan van mens en dier niet in gevaar brengen?
Binnen het thema Duurzaamheid en Circulariteit is Fontys op allerlei niveaus bezig met dit vraagstuk, waarbij de nadruk ligt op het streven naar een circulaire economie. Circulariteit is een belangrijke voorwaarde om onze aarde – duurzaam – leefbaar te houden. Maar de transitie naar een 100% circulaire economie is een grote maatschappelijke uitdaging: op dit moment is slechts een kwart van de Nederlandse economie circulair. Wereldwijd neemt het materiaalgebruik niet af, wordt meer land gebruikt voor productieketens en neemt de hoeveelheid afval juist toe. Ook de mondiale CO2-uitstoot stijgt nog steeds. Een volledig circulaire economie vraagt dus om ingrijpende herzieningen van ons economisch systeem.
Binnen het thema Duurzaamheid en Circulariteit doet het Centre of Expertise Sustainability & Circularity Transitions (CoE SCT) praktijkgericht onderzoek naar manieren om het economisch systeem te innoveren, om zo de transitie naar regionale en circulaire duurzaamheid te versnellen. Dat doen we vanuit een integrale benadering: we houden ons bezig met sociale, economische en technologische innovatie, waarbij sociale innovatie het hart vormt. Speciale aandacht is er voor het mkb. In de Brainportregio zijn steeds meer veelbelovende startups en scale-ups met circulaire doelstellingen te vinden. Zij kunnen pionieren en de grotere ondernemingen hierin meenemen. Dat vraagt om andere typen samenwerking en andere relaties. Het CoE SCT wil daarin een verbindende en leidende rol spelen.
Duurzaamheid en Circulariteit is een breed thema dat raakvlakken heeft met alle vijf andere kennisthema’s waar Fontys zich op richt. Zo speelt duurzaamheid een rol bij vraagstukken over de leefomgeving binnen het thema Gezonde en Inclusieve Samenleving, en worden binnen het thema Enabling Technologies nieuwe materialen ontwikkeld die toepasbaar zijn met het oog op een circulaire economie. De creativiteit binnen het thema Creatieve Economie kan bijdragen aan de ontwikkeling van originele innovaties om bijvoorbeeld de gevolgen van vervuiling te ondervangen.
Kennis op het gebied van circulariteit en duurzaamheid komt samen in het Centre of Expertise for Sustainable & Circular Transitions, voorheen bekend als het Fontys Expertisecentrum Circulaire Transitie. In dit Centre of Expertise voeren we praktijkgericht onderzoek uit naar de overgang van een lineaire naar een circulaire economie en de energietransitie. Dit doen we niet alleen. Wij werken samen met (regionale) bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en consumenten. Ons doel is door samen te werken, kennis te delen en toe te passen, nieuwe samenwerkingsverbanden te creëren waarbinnen circulariteit kan opbloeien. Onze primaire focus hierbij ligt op Zuid-Nederland.
Onze economie is sterk in beweging. De wereldbevolking groeit snel. Wij zijn de eerste generatie die te maken krijgt met natuurlijke materialen die in de wereld opraken. Deze ontwikkelingen vragen om innovatie van onze economie. Onze studenten worden als professionals van de toekomst uitgedaagd om na te denken over nieuwe technieken, innovaties, business- en marketingmodellen om grondstoffen vaker en beter te benutten. Gaan we richting een afvalvrije economie? Een economie waar we geen bezittingen meer hebben, maar alleen nog maar producten en diensten leasen? We krijgen er allemaal mee te maken. Samen zorgen we voor een gezonde wereld. We make change!
Hoe kunnen we onze energievoorziening snel verduurzamen en daarnaast betaalbaar en betrouwbaar houden? Hoe maken we gebouwen en infrastructuur goedkoper, veiliger en duurzamer door nieuwe materialen, technologieën en processen? Hoe realiseren we daadwerkelijk een circulaire economie, die de industriële productie van goederen minder afhankelijk maakt van primaire grondstoffen? En waarom doen wij wat we doen, zijn we wie we zijn en welke factoren beïnvloeden ons gedrag? Om antwoord te krijgen op deze en andere gerelateerde kennisvragen, verricht Sustainability transitions de volgende activiteiten:
Belangrijke externe partners waarmee we al samenwerken zijn: